Відрижку можна попередити

Знання правил етикету, вміння подати себе в суспільстві — важливі моменти для досягнення успіху в сучасному суспільстві. Але зіпсувати враження про себе може банальна неприємність — відрижка. Чому вона виникає і як її уникнути?

Що таке відрижка?

Відрижка — це часто мимовільне чи довільне вигнання газів із стравоходу або шлунку через рот в результаті скорочення діафрагми. При цьому гази можуть виходити назовні з характерним звуком і навіть характерним запахом.

Як правило, газ невеликими порціями виходить непомітно через рот або через кишечник. При надмірному надлишковому заковтуванні газу або підвищеному утворенні газів в шлунку підвищується внутрішньошлунковий тиск, відбувається скорочення м’язів в шлунку і одночасно розслаблення заслінки між шлунком і стравоходом, а також стиснення заслінки між стравоходом і дванадцятипалоїю кишкою. Весь цей процес і викликає відрижку.

Причини виникнення відрижки

У немовлят відрижка — нормальне і навіть бажане явище, так як під час годування вони ковтають більше повітря, ніж дорослі. Якщо ж малюк не відригне після годування, гази, які скупчилися, можуть викликати сильні болі в кишечнику. Саме тому у немовлят спеціально викликають відрижку.

Найчастіше виявляється відрижка і у вагітних жінок. Вагітність — це значні зміни в організмі, у тому числі і уповільнене травлення, і бурхливі гормональні процеси.

В інших випадках відрижка — рідкісне явище у здорових людей. Регулярна відрижка, як правило, є симптомом якого-небудь захворювання шлунка, кишечника, печінки або жовчного міхура.

Відрижка може бути проявом неврозу шлунка, в цьому випадку вона гучна. Також вона може виникати рефлекторно при захворюваннях органів черевної порожнини, а також при серцево-судинних захворюваннях. Але все ж найбільш частою причиною відрижки є захворювання шлунково-кишкового тракту і дванадцятипалої кишки.

Крім того, відрижка може відбуватися, якщо людина надто швидко їсть, п’є, особливо, якщо вона ще й розмовляє при цьому. Сприяють скупченню газів в організмі жувальні гумки і газовані напої. Буває, що відрижка виникає у людей, що переживають стрес або страждають підвищеною нервовою збудливістю.

Супутні відрижці симптоми

У тому випадку, коли причиною відрижки є шлунково-кишкові захворювання, вона може супроводжуватися наступними симптомами:

  • здуття живота,
  • болі в животі,
  • діарея,
  • запор,
  • метеоризм,
  • печія,
  • нудота.

Якщо ви регулярно відчуваєте відрижку в поєднанні з деякими з перерахованих симптомів, це вже сигнал, що вам необхідна консультація лікаря.

Як запобігти відрижці?

Перш за все, необхідно пройти медичне обстеження, щоб переконатися, що відрижка — це не симптом якогось захворювання. Якщо причина неприємного явища в аерофагії — мимовільному ковтанні великого об’єму повітря, вам треба навчитися контролювати себе. Слідкуйте за тим, як ви розмовляєте, їсте, п’єте, щоб не заковтувати багато повітря.

Аерофагія може бути наслідком підвищеного слиновиділення. В цьому випадку відмовтеся від жуйки, сигарет і льодяників, які і викликають рясне слиновиділення.

Їжу пережовуйте повільно і ретельно. Викресліть зі свого раціону пиво та інші газовані напої, які точно викликають відрижку. Бажано з’ясувати, як ваш організм переносить лактозу. Якщо погано, то замініть молочні продукти соєвими.

Якщо ж відрижка супроводжує якесь захворювання, то пройдіть лікування і надалі піклуйтеся про себе з більшою увагою.