Продукти-антидепресанти

Всі знають, як багато в нашому житті залежить від настрою. Але визначається він не тільки тим, з якої ноги ми сьогодні встали, а й тим, що ми з’їли на сніданок. Якщо правильно скласти свій раціон, то можна завжди залишатися в доброму настрої.

Лікарі-дієтологи показником настрою людини вважають серотонін, або як його ще називають «гормон щастя».

Рівень серотоніну підвищений під час стану ейфорії і знижений, коли ми тривожимося або відчуваємо депресію. А утворюється серотонін в нашому організмі з амінокислоти триптофан, яка щодня надходить разом з продуктами харчування.

Пропонуємо вам познайомитися з продуктами, які здатні створити чудовий настрій і зберегти хороше самопочуття.

Риба.

Жирні сорти риби (сардини, скумбрія, оселедець, лосось, тріска, сьомга) завжди багаті омега-3 жирними кислотами, які вважають ворогами стресу. Найбільше жирних кислот утворюється в рибі слабкого засолу. А ось амінокислота триптофан зберігається в рибі будь-якого приготування. Крім того, в жирній рибі багато вітаміну D і В6. Володіючи таким скарбом корисних речовин, риба завжди повинна бути на вашому столі. Рибу треба вживати не менше 3–4 разів на тиждень по 100–150 г.

Овочі та фрукти яскравих забарвлень.

Давно відомо, що яскраві кольори здатні піднімати настрій. Тому, якщо ви побачите на столі баклажани, моркву, солодкий перець, буряк, апельсини, мандарини та інші різнокольорові багатства природи, то відразу ж станете трішки щасливішими. Але справа не тільки в кольорі. Виявляється, фрукти та овочі насичених кольорів мають у своєму складі біофлавоноїди, позитивно впливають на кровообіг мозку. Чим більше ви будете їх вживати, тим більше кисню отримає ваш мозок, що неодмінно найкращим чином позначиться на вашому самопочутті і настрої.

Курячий бульйон.

Що найчастіше приносять пацієнтам, які перебувають на стаціонарному лікуванні в лікарні? Курячий бульйон! Він має заспокійливі властивості, а при невеликих стресових ситуаціях — це вірний засіб від депресії. Куряче м’ясо містить білки, що містять амінокислоту триптофан, яка в організмі переробляється в серотонін — «гормон щастя».

Морська капуста.

Цей морський продукт насичений вітамінами групи В, які регулюють роботу надниркових залоз, а значить, і гормону адреналіну, при недоліку якого відчувається хронічна втома і погіршується настрій.

Банани. Сам вид бананів в силу своєї забарвлення здатний підняти настрій, крім того він збагачений серотоніном і великою кількістю вітаміну В6, що необхідно для підняття настрою. Але й це ще не все: в бананах міститься алкалоїд харман, що викликає відчуття ейфорії, тобто банани є біогенними амінами, в яких і виробляється серотонін. Ці фрукти дуже корисні при хронічній втомі і нудьзі.

Шоколад. Багато хто вважає цей продукт лідером серед антидепресантів. І не даремно. У шоколаді міститься велика кількість речовини фенілетиламіну, яка сприяє активному виробленню організмом ендорфінів, які в підвищеній кількості знаходяться у закоханих. Крім того, в какао-бобах міститься магній, який зміцнює нервову систему. Особливо корисний шоколад жінкам в період стресів і депресій. Але варто знати, що всіма перерахованими властивостями володіє лише чорний шоколад, в молочному набагато менше «щасливих» елементів.

Горіхи. Горіхи можна порівняти за дією на організм з жирною рибою, тому що вони теж багаті омега-3 жирними кислотами, які забезпечують правильну роботу мозку і здатних усувати стрес. Також горіхи містять все ту ж необхідну амінокислоту триптофан і вітамін В6. До складу горіхів входить також мінерал селен, який теж є складовою хорошого настрою. Особливо корисні горіхи літнім людям, у яких в організмі кількість селену набагато нижче, ніж у молодих.

Сир. Твердий сир містить амінокислоти тирамін, триктамін, фенілетиламін, що піднімають настрій.

Вівсянка і гречка. Амінокислота триптофан, яка міститься в них, — те, що потрібно для гарного настрою. Крім того, вівсянка і гречка виробляють вуглеводи, які повільно всмоктуються і нормалізують рівень цукру в крові.

Яйця. Як відомо, яйця — джерело вітамінів, мінералів і амінокислот, у тому числі і триптофану.

Отже, тепер ви знаєте, чим харчуватися, щоб настрій завжди був відмінним!