Як дружать мода і здоров’я?

Коли ми вибираємо для себе одяг та взуття, то керуємося не лише гігієнічними міркуваннями, але модними тенденціями. Мода — велика сила! Але мода здатна не тільки творити красу, а й руйнувати… здоров’я.

Зовнішній вигляд суттєво впливає на наш настрій. Якщо людина в комфортному модному одязі, то вона відчуває себе добре, впевнено, у неї підвищена працездатність. Але законодавці моди часто придумують моделі, які негативно позначаються на здоров’ї. Наприклад, колись модні корсети приводили до деформації грудної клітки, хребта, а величезні перуки, обов’язкові головні убори і жабо порушували мозковий кровообіг і викликали головний біль і непритомність.

Сучасна мода більш щадна, однак і в наші дні деякі віяння моди можуть завдати істотної шкоди здоров’ю. У першу чергу мова йде про моду на «міні». Деякі жінки вже не мислять свого гардероба без численних мні-спідниць і коротких суконь. При цьому колекція міні приготовлена ​​на будь-який сезон. Таким відчайдушним модницям варто пам’ятати, що прагнення виглядати завжди еротично призводить до регулярного переохолодження, внаслідок чого розвивається порушення кровообігу органів малого таза. Систематичне носіння коротких спідниць загрожує захворюваннями матки, яєчників, сечового міхура, з’являються порушення менструального циклу.

Додати «перцю» до вже й так зухвалого вигляду через короткі спідниці модниці намагаються за допомогою тонких панчіх, легких туфель, коротких піджаків у курток, коли пупок виглядає назовні. Оголена талія, можливо, і виглядає еротично, але закінчитися така демонстрація може плачевно. Такий нераціональний одяг призводить до переохолодження нирок, що загрожує пієлонефритом або циститом. І все це не дріб’язкові хвороби, лікування яких полягає в разовому прийомі таблетки. Хронічний цистит і піелоневфріт лікуються довго і нудно, а в майбутньому можуть серйозно дати про себе знати, коли настане вагітність.

Скільки разів на холодну пору року можна побачити молодих людей без головного убору? При температурі повітря нижче –10° С тепловтрати організму збільшуються до 17%, а при відкритій шиї — до 27%. Охолодження голови призводить до порушення кровообігу волосистої частини голови, під впливом чого можуть атрофуватися волосяні цибулини, і, як наслідок, до облисіння. Нелюбов до головних уборів взимку може стати причиною запалення лицевого нерва, лобових і придаткових пазух носа.

Особливо варто зупинитися на модних в останні роки як серед жінок, так і серед чоловіків, вузьких брюках із заниженою талією. Саме із запровадженням цієї моди лікарі відзначили часті звернення у зв’язку з деформацією спини, утрудненням дихальних екскурсій легких, захворюванням яєчок.

Чим ще небезпечні вузькі джинси?

  • В області таза порушується нормальний кровообіг, з’являються набряки.
  • Натирають самі інтимні місця, що створює сприятливі умови для розмноження бактерій. Так, ризик появи молочниці збільшується в 15 разів!
  • Вузькі штанини порушують теплообмін, що негативно позначається на збереженні здорової мікрофлори і викликає недолік кисню і поживних речовин у клітинах, а це, дорогі модниці, прямий шлях до целюліту.
  • Жінки вперті в своєму бажанні вміститися у вузькі джинси виснажують свій організм постійними дієтами.

За деякими медичними даними, вузькі брюки можуть стати причиною імпотенції.

До речі, є думка, що ініціаторами вузьких джинсів із заниженою талією були китайці з метою контролю над народжуваністю.

Постійне носіння вузького одягу, міні-спідниць, тугих поясів і корсетів, а ще все це в поєднанні з високими підборами — це справжня бомба уповільненої дії, яка не змусить себе довго чекати і вже років після 30 можна буде відчути всі принади цієї «краси» .

Звичайно, мода диктує нам свої правила, але варто знаходити розумний компроміс між одягом і здоров’ям.