«Синдром панди» можна усунути

Якщо ви добре виспалися і відпочили, але у вас залишилися кола під очима, зовнішній вигляд все одно буде замученим і втомленим. Здавалося б: нічого страшного, адже нічого не болить і не свербить, але, з іншого боку, наявність «мішків» під очима, або «синдрому панди», може сигналізувати про серйозні порушення в організмі.

Чи можна позбутися від темних кіл під очима? Можна, якщо докласти до цього зусиль і запастися терпінням.

Для початку треба розібратися з анатомією. Очне яблуко відокремлено від очниці прошарком жирової тканини, яка виконує роль амортизатора. Від шкіри повік її відділяє сполучна мембрана — очна перегородка, яка утримує жирову тканину всередині очниці.

Ще недавно вважалося, що «мішки» під очима з’являються, коли сполучна мембрана втрачає еластичність, розтягується і провисає. Однак в 2008 році вчені встановили, що «мішки» під очима утворюються від збільшення обсягу периорбитальной клітковини (прошарку жирової тканини). Під час такого збільшення відбувається натягнення очної перегородки і жирова тканина випинається назовні. Збільшується же обсяг жирової тканини через її розростання або набряку.

«Мішки» як результат набряку найчастіше з’являються після сну і зменшуються або зовсім зникають ближче до вечора під впливом гравітації і стимуляції кровообігу, коли рідина відтікає від верхньої частини тіла.

Причини появи «мішків» і темних кіл під очима

Тонка шкіра. Шкіра навколо очей дуже тонка, приблизно в 4 рази тонше, ніж шкіра на інших ділянках обличчя. З віком жировий шар під шкірою стає ще тоншим, і починають просвічуватися крізь неї кровоносні судини, а це може створити ефект темних кіл під очима.

Перевтома, недолік сну. Це найбільш поширена причина набряку повік. Тривале сидіння перед комп’ютером або телевізором також може привести до появи темних кіл.

Анатомічні особливості або генетика. Якщо «мішки» під очима «прикрашають» обличчя з дитинства, то тут винна спадкова схильність. Швидше за все, і у батьків обличчя має таке ж будову. Якщо у когось від природи тонка жирова клітковина, то з часом вона почне виходити прямо під шкіру, що теж проявляється у «мішках».

Сіль. Сильний набряк повік викликає і надмірне захоплення сіллю. Відомо, що сіль затримує в організмі рідину, яка у великих обсягах зберігається і в жирових тканинах, у тому числі очних.

Алергічні реакції. Круги під очима можуть виникнути в результаті алергічних реакцій, викликаних різними речовинами, що знаходяться в повітрі: пилок, шерсть тварин, пил та ін. Також це може бути харчова і косметична алергія.

Хворобливі стани. Набряк периорбитальної сітківки можуть викликати і деякі хвороби:

  • Хвороби нирок,
  • Респіраторні інфекції,
  • Запалення пазух носа.

Гормональні зміни. У деяких жінок з’являються кола під очима на деяких фазах менструального циклу через порушення гормонального фону. Під час менструації гормони стають активнішими. У цьому випадку шкіра починає бліднути, а круги стають більш помітними. Крім того, в періоди менструації багато жінок починають втрачати залізо, обличчя стає більш набряклим і «мішки» більше виділяються.

Party. Бурхливо проведена ніч в клубі з вживанням алкоголю, нікотину, а для деяких і з домішкою наркотичних речовин, неодмінно на ранок позначиться прикрасою у вигляді «мішків» під очима.

Методи усунення або лікування кіл під очима

Перш ніж вибрати який-небудь метод позбавлення від небажаних темних кіл або «мішків» під очима, необхідна консультація лікаря-терапевта. В ході огляду лікар визначить, яка причина такого прояву, а також призначить більш глибоке обстеження.

Щоб позбутися кіл під очима, треба забезпечити хороше кровопостачання. Той, хто вирішив раз і назавжди попрощатися з цим косметичним дефектом, повинен дотримуватися режиму сну, взяти до уваги активний відпочинок, прогулянки на свіжому повітрі, помірне вживання води. Для стимулювання кровообігу навколо очей можна застосовувати холодні компреси. З меню слід виключити солону і пряну їжу.

Подальше лікування буде залежати від причини виникнення «мішків» або кругів під очима як симптому.

У будь-якому випадку, треба стежити за своїм способом життя, вживати більше продуктів, що містять антиоксиданти – журавлина, лохина, чорна смородина, чорниця, брусниця, чорний і зелений чай, петрушка і бобові. І нехай ваші очі завжди світяться здоров’ям і щастям!

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.