Небезпека почуття страху для нашого здоров’я

Сьогодні актуально говорити про те, що негативні емоції впливають на здоров’я людини. Однією з таких емоцій є страх, але, як не дивно, медики не вважають його шкідливим для здоров’я. Страх — природна емоція людини, передбачена природою як захисна реакція, момент мобілізації ресурсів організму для захисту.

Жодна людина не вільна від почуття страху, просто хтось відчуває його в більшій мірі, хтось — в меншій. Така відмінність залежить від природжених рис особистості та їх впливу на ступінь нашої стійкості до страхів і вміння з ними справлятися.

Усіх людей можна розбити на категорії залежно від того, в якому вигляді вони звикли відчувати страх. Так, є люди, які постійно про щось турбуються, підтримуючи в собі почуття тривоги. Інші виглядають зовні спокійно, роблячи вигляд, що їх нічого не турбує, але насправді їх страхи підступно і непомітно поглинають їх цілком і повністю, породжуючи нові страхи. Є й такі, які кажуть, що нічого не бояться, що їм все по плечу, і навіть страхи їх не лякають, вони намагаються розібратися в них, сприймаючи даний спосіб як шлях до свободи, спосіб довести собі і оточуючим, як сильно вони стараються, що взагалі-то вже є страхом. Але є люди просто паралізовані страхом, які бояться всього: виходити на вулицю з настанням темряви, боятися втратити роботу, боятися, що у них немає часу або грошей, що їх ніхто не любить або що вони захворіють. Головна небезпека для таких людей те, що страх має властивість збуватися, як прогноз.

Існує шість основних страхів, які в тій чи іншій мірі відчуває кожна людина:

1. Страх виживання.
2. Страх невідомого.
3. Страх бути покинутим.
4. Страх зради.
5. Страх бути відкинутим.
6. Страх смерті.

Цікаво, що в кожному з цих страхів криється безліч інших сумнівів, з якими ми стикаємося. Так, страх змін, як основа страху невідомого, переживання за фінансові втрати, бере початок у страху виживання, а боязнь самотності гніздиться в страху бути покинутим. Якщо людина тривожиться про здоров’я, то в кінцевому підсумку її турбує страх смерті. Прояв недовіри до всіх відноситься до страху зради. Тобто все, чого ми в житті боїмося, можна пояснити кількома моментами.

Медики і психологи встановили, що кожен з шести видів страху проявляється в певному місці хребта і впливає на певні нервові стовбури, що проходять по тілу і спинному мозку. Виходить, коли ми відчуваємо один з шести видів страху, це обов’язково відображається на нашому самопочутті та стані хребта.

Природа почуття страху

Відчуваючи страх, наш організм реагує на це змінами в різних органах:

серці, надниркових залозах, селезінці, репродуктивних органах. Внаслідок страху в тілі підвищується рівень кортизолу — гормону, що впливає на роботу імунної системи. Такі зміни ведуть до відкритості імунітету: він більш схильний до вірусних і бактеріальних інфекцій, онкозахворювань, аутоімунних розладів, синдрому хронічної втоми, гастриту, астми, діабету та ін Перебуваючи постійно в стані неспокою, організм стає схильний до підвищення артеріального тиску і хронічного запалення стінок судин, збільшується ймовірність серцевої недостатності.

З психологічної точки зору, страх стає джерелом фобій, неврозів, залежностей, пасивно-агресивного стану. На сьогоднішній день розлади, викликані почуттям страху, є досить актуальною проблемою.

Медстатистика стверджує, що з числа всіх звернень до психолога, одна третина пов’язана з почуттям тривоги і страху. Страх так само є причиною 50% усіх звернень до гастроентеролога та невролога, 20% звернень до кардіолога.

З причини того, що більша частина населення живе в умовах екстремальної ситуації, вироблення почуття страху при цьому — цілком нормальна реакція. Але є патологічна тривога, для якої немає якихось особливих причин, вона не викликана будь-якою неадекватною ситуацією, що порушує ритм нашого життя.

Головне, що треба пам’ятати стосовно емоції страху — для організму вона не проходить непоміченою. І навіть найменше передчуття поганого здатне викликати фізичні наслідки страху, а коли екстремальна ситуація настає, тіло вже ослабле, не готове пережити стрес. Якщо організм відчуває хронічний страх, то він уже не готовий оборонятися в дійсно необхідної ситуації. Коли ж страх виникає раптово, спрацьовує механізм «битися або втекти», насичуючи організм хімічними речовинами. У такому випадку від сильного переляку може навіть статися серцевий напад.