Діагностика по нігтях

Досвідчені лікарі завжди можуть сказати про стан здоров’я людини за зовнішніми ознаками: колір шкіри, губ, очей. Є фахівці, які розкажуть про наявні захворюваннях, лише дивлячись на нігті пацієнта.

Часто незвичайній формі, кольору, товщині нігтів мало хто надає значення. В той же час це може бути ознаками різних патологічних процесів, що відбуваються в організмі.

Як виглядають здорові нігті?

У здорової людини нігті рожевого відтінку, блискучі, гладкі і повністю відповідають формі пальця. На нігтях великого і вказівного пальців є світлі напівкруглі утворення – нігтьові луночки. У здорових літніх людей іноді можуть з’являтися в нігтьовій пластинці поздовжні борозни або смуги.

Товщина здорового нігтя — 0,3 мм, ширина — 10–17 мм, а довжина — в середньому 10–15 мм. Швидкість росту нігтя — 0,1 мм на добу, а відновитися повністю від кореня до вільного краю ніготь може за 170 днів.

Нігті молодих людей ростуть швидше, ніж у літніх, у чоловіків швидше, ніж у жінок, влітку швидше, ніж узимку. А ось у людей, які страждають такими захворюваннями шкіри як лускатий лишай і нейродерміт, зростання нігтів сповільнюється. Помічено фахівцями, що повільніше ростуть нігті і при внутрішніх захворюваннях, крім того, при цьому можуть виникати патологічні зміни нігтів.

Єдиний нюанс — встановити причину таких патологій не завжди просто, тому що ураження нігтів при шкірних захворюваннях і при захворюваннях внутрішніх органів бувають надто схожими. Так, відшарування нігтьової пластини або розщеплення, поява різних точок і борозенок можуть бути проявами запальних та інфекційних захворювань, бути результатом отруєння, гіповітамінозу і порушенням функції внутрішньої секреції.

Разом з тим такі ж ознаки характерні і для псоріазу. У цьому випадку нерідко ніготь повністю відшаровується від свого ложа і відпадає, а на його місці росте новий. Нігті хворих лускатим лишаєм (псоріаз) або екземою поступово змінюють колір, товщають і тверднуть. Однак те ж саме відбувається і при грибкових захворюваннях.

Так само ніготь може змінити колір (дисхромія) з найрізноманітніших причин. Наприклад, у хворих на цукровий діабет, які страждають на хворобу Аддісона, під час вагітності, після складних операцій, при нестачі заліза в крові, при серцево-судинних захворюваннях і хворій печінці ніготь може поміняти колір. Якщо у людини ніготь має синюватий відтінок, то це може свідчити про порушення в роботі серця. Печінкові захворювання дають жовтий окрас нігтьової пластини. Жовтуватий відтінок з одночасним потоншенням також дають астма, туберкульоз або хронічний бронхіт. Рожевий обідок по краю нігтя свідчить про наявність цирозу печінки.

У той же час різні білі плями і смуги, які з’являються на нігті, не повинні бути приводом для хвилювань: «цвітуть» нігті від всіляких місцевих травм типу ударів або необережного поводження з манікюрними приладами. Але є білі поперечні смужки, які можуть означати побічні дії медикаментів, ендокринні розлади, наявність інфекцій, пухлинні захворювання, проблеми з серцем або нирками.

Свідченням тих чи інших захворювань є зміна форми та розміру нігтів. Злегка увігнуті нігті з піднятими краями сигналізують про нестачу заліза в крові (анемію), знову ж таки про серцевих захворюваннях, виснаженні. При хронічній пневмонії, емфіземи нігті набувають форму годинного скла — кінцеві фаланги пальців товщають і закруглюються, а центральна частина різко вигинається («барабанні палички»).

Найбільш небезпечним захворюванням нігтів є злоякісна пігментна пухлина — меланома, яка проявляється чорною точкою на нігті. При цьому хворий може ігнорувати хворобу, думаючи, що це наслідок удару або крововилив під нігтем. З такою патологією необхідна негайна консультація лікаря або дерматолога для проведення діагностичного дослідження.

На жаль, багато людей з явними патологіями нігтів вважають себе абсолютно здоровими, чим дають наявними захворюванням шанс на розвиток. Хоча незначні пошкодження нігтя можуть бути і у здорових людей. У будь-якому випадку, краще не відкладати візит до лікаря і дати можливість медикам розібратися в стані вашого організму. Пам’ятайте: краще попередити, ніж пропустити!