Чому трапляється непритомність

Хоча б раз у житті кожній людині доводилося пережити непритомність або переднепритомний стан. У такому разі для багатьох непритомність стає причиною хвилювань і занепокоєння і частіше за все тому, що не завжди зрозуміла така реакція організму.

Непритомність — це раптова втрата свідомості на короткий час (від кількох секунд до 5 хвилин), яку викликає зниження артеріального тиску. Найчастіше причиною непритомності є гостра недостатність кровообігу, через яку знижується кровообіг мозку і, як наслідок, — недостатнє забезпечення мозку киснем.

Підступність непритомності в тому, що вона завжди трапляється раптово, і якщо ви думаєте, що молоді й цілком здорові, тому втрата свідомості вам не загрожує, то сильно помиляєтеся. Непритомність може трапитися в будь-якому віці, як у жінок, так і у чоловіків. Вона може бути у цілком здорових людей, наприклад, при різкій зміні положення тіла з горизонтального на вертикальне, при сильному емоційному сплеску, в задушливому просторі і по багатьом іншим причинам.

Картину непритомності можна описати як запаморочення, потемніння в очах і шум у вухах, напад нудоти, блідість, нудота, слабкість в ногах, холодний піт. У більшості випадків всі ці ознаки не є небезпечними і швидко проходять. А спровокувати непритомний стан може жаркий день, переїдання, сильний стрес — всього цього достатньо, щоб артеріальний тиск впав. Різке зниження тиску навіть на кілька хвилин порушує кровотік в головному мозку, викликаючи втрату свідомості у пацієнта.

Найчастіше жертвами непритомності стають жінки, так як їх артеріальний тиск більш схильний до скачків, а нервова система більш вразлива.

Причини непритомності

Причини непритомності досить різноманітні: від серцево-судинних захворювань, вагітності, крововтрати, перегріву до банального переляку або «голодної» непритомності у дам, що зловживають дієтою. Лікарям досі не вдалося до кінця з’ясувати, чому при деяких обставинах у людини різко падає тиск і вона втрачає свідомість. Істинну причину непритомності вдається встановити лише у половини хворих.

Вазодепресорна непритомність — це найбільш частий варіант непритомності в підлітковому і юнацькому віці. Спровокувати такий стан нерідко можуть емоційні реакції (страх, вид крові) або перебування в задушливому приміщенні.

Ситуаційна непритомність може виникнути при певних обставинах. Трапляються непритомністі, пов’язані з дефекацією, де важливу роль відіграє натужування, яке викликає підвищення внутрішньогрудного тиску і зменшення венозного повернення. Подібний механізм спрацьовує і при кашлевій непритомності, яка виникає у хворих з хронічними обструктивними захворюваннями легень.

Однією з частих причин непритомності у літніх чоловіків є гіперчутливість каротидного синуса в тому випадку, якщо вони страждають артеріальною гіпертензією та атеросклерозом сонних артерій. Така непритомність може бути викликана носінням тісного комірця або різким поворотом голови. Механізм непритомності пов’язаний з активацією блукаючого нерва.

Самою часто причиною непритомності (25%) є захворювання серця. Крім того, це найбільш небезпечний варіант непритомності, на який слід звертати увагу насамперед. Досить часто непритомність виникає у літніх людей у зв’язку з порушенням ритму серця. І якщо інші види непритомності виникають, як правило, у вертикальному положенні, то така кардіогенна непритомність може трапитися і з лежачою людиною. Небезпека такої непритомності в тому, що вона виникає дуже раптово, на відміну від вазодепресорної, коли патологічному стану передує сильне серцебиття. При падінні хворий може навіть отримати травму.

Перша допомога при втраті свідомості

Як правило, непритомні стани проходять дуже швидко самі собою, варто хворому прийняти горизонтальне положення і крові рівномірно розподілитися по тілу.

Перше, що можна зробити для людини, яка втратила свідомість — забезпечити достатній доступ свіжого повітря і укласти в горизонтальне положення.

Щоб хворий швидше прийшов в себе, можна бризнути йому в обличчя холодною водою або потримати під носом ватку з нашатирним спиртом. Коли людина прийде в себе, можна запропонувати їй міцний чай або каву, а також шматочок чорного шоколаду для підняття артеріального тиску. Після непритомності людина ще деякий час може відчувати слабкість, запаморочення і нездужання. Однак якщо непритомність повторюються часто, потрібна консультація лікаря, щоб попередити розвиток небезпечного для життя захворювання.