Вроджений порок серця

Здоров’я людини як крихкий сосуд, який постійно треба оберігати. На жаль, є люди, які вже приходять у цей світ із серйозними захворюваннями, а це вимагає ще більш ретельного ставлення до себе, певного способу життя. Серед всіх вроджених захворювань найбільш поширеним є порок серця.

У нормі серце людини — це невпинно працюючий потужний м’язовий насос. Вроджені пороки серця – це анатомічні дефекти серця, які виникають внутрішньоутробно, його клапанів, стінок, перегородок, судин, які порушують кровообіг всередині нього. Вроджені пороки серця розвиваються в період від другого до восьмого тижня вагітності. За статистикою 5–8 новонароджених з 1000 мають вроджені пороки серця.

Причини вроджених пороків серця

До цих пір наука не вивчила до кінця причини вроджених захворювань серцево-судинної системи. Однак, за спостереженнями, при наявності в сім’ї однієї дитини з пороком серця зростає ризик розвитку хвороби у другої. Приблизно 7–12% вроджених пороків серця передаються по спадковості.

Найчастіше вроджені пороки серця викликаються несприятливими впливами чинників зовнішнього середовища: вплив на організм майбутньої матері радіації, зайве вживання алкоголю і заборонених наркотиків, деяких лікарських засобів, вірусні та інфекційні захворювання, перенесені жінкою в першому триместрі (грип, краснуха, гепатит В). Крім того, хвороба може бути закладена на генетичному рівні, наприклад, при синдромі Дауна. Хворі на діабет матері також входять до групи ризику жінок, у яких підвищується шанс народження дитини з пороком серця.

Згідно з останніми дослідженнями, у жінок, що страждають ожирінням, і надмірною вагою, на 36% підвищується ризик народження дитини з пороком серця. Збільшується шанс народження дитини з пороком серця у жінок старше 35 років. В останні роки доведена і роль здоров’я батька.

Ознаки вроджених пороків серця

Чим раніше поставлений діагноз «вроджений порок серця», тим більше шансів налагодити роботу серцево-судинної системи. Ознаки, за якими лікар може визначити вроджений порок серця, такі:

  • синюшність шкірних покривів немовляти після народження, синюшність може проявлятися при годуванні або крику дитини при так званих синіх пороках,
  • збліднення шкіри і похолодання кінцівок при білих пороках,
  • при обстеженні і прослуховуванні лікар виявляє шуми у дитини в серце, хоча вони не завжди є ознакою пороку, але при наявності шумів слід більш уважно поставитися до подальшого обстеження,
  • несприятлива ситуація, коли виявляють у дитини ознаки серцевої недостатності,
  • наявність змін при електрокардіограмі, рентгенівських знімках, ехокардіограма,
  • у маленьких дітей першими ознаками хвороби є відмова від їжі,
  • також вже загальновідомими ознаками пороку є задишка, висока частота серцебиття, уповільнення або незначна кількість сечі, збільшення печінки.

Лікування вроджених пороків серця

На сьогоднішній день в Україні існує Центр дитячої кардіології та кардіохірургії у Києві, де успішно проводять лікування вроджених пороків серця у дітей. Це єдина клініка в країні, де можна провести діагностику будь-якого типу пороку серця, вилікувати і врятувати життя малюкові. Лікування в цій клініці доступно всім, так як воно безкоштовне.

Вибір методу лікування залежить від складності порушення діяльності серця. Буває, що вистачає медикаментозного лікування, але в багатьох випадках потрібна операція. Деяким пацієнтам доводиться і після операції підтримувати роботу серця медикаментами.

Існує думка, що дитина з віком може перерости порок серця. Таке можливо при дефекті міжшлуночкової перегородки. Але це не дає право батькам чекати, коли порок пройде сам собою. У будь-якому випадку необхідно регулярне спостереження у лікаря.

Після проведеної радикально операції, більшість хворих, які перенесли її, можуть вести повноцінне життя. Тобто це можливо, коли повністю відновлено здорове серце. Єдина рекомендація — розділяти спорт і фізкультуру. У спорті не обійтися без великих фізичних навантажень, які нерідко призводять до різних хвороб, навіть у професійних спортсменів. А от помірні фізичні навантаження навіть корисні.