Любов до себе — шлях до здоров’я

Кожному з нас останнім часом все частіше доводиться чути: «Треба любити себе». Кажуть, що без любові до себе неможливо домогтися життєвих успіхів, бути щасливим. Мало того, не люблячи себе, людина навряд чи зуміє зберегти найцінніше – здоров’я.

Любов до себе і міцне здоров’я однозначно міцно пов’язані. Психолог Енді Мартенз з Нової Зеландії вивів формулу, яка знайома кожному з нас: щоб завжди бути здоровим і мати хороший настрій, треба любити себе. Вже перевірено, що висока самооцінка наділяє нас відчуттям безпеки в момент зіткнення із соціальними потрясіннями.

Дослідження

Для отримання результатів у ході дослідження вчені всіляко намагалися впливати на самооцінку досліджуваних. Кумедний, мабуть, був експеримент. Тим не менш, учасникам довелося почути про те, як вони погано (або добре) виглядають. А потім протягом двох тижнів вони повинні були оцінювати свою зовнішність і самопочуття, прислухаючись до своїх відчуттів.

Поряд з цим оцінювали тонус блукаючого нерва. Цей орган в нашому мозку відповідальний за парасимпатичну нервову систему, а саме серце і судини.

При втраті тонусу парасимпатичною системою, а тонус залежить від блукаючого нерва, їй важко заспокоїти серце в період стресу. Це пояснює появу проблем з серцем, аутоімунні захворювання через переживання і депресії.

Експеримент

В ході експерименту вчені встановили, що чим більше любов до себе, чим вище самооцінка, тим більше тонус блукаючого нерва. А це позитивно позначається на стані серця та імунітету.

Всесвітня організація здоров’я (ВОЗ) дає таке визначення здоров’ю: «Здоров’я — це стан фізичного, фізіологічного, психологічного та соціального благополуччя». А це говорить про те, що до здоров’я слід підходити комплексно, дотримуючись здорового способу життя, режиму харчування і відпочинку. У сучасному світі ми можемо часто спостерігати людей, які в гонитві за фінансовим добробутом або кар’єрним ростом приносять в жертву фізичне і психічне здоров’я.

В Японії трудоголізм щорічно стає причиною смерті 10 000 осіб! Ці люди поставили на перше місце роботу, махнувши рукою на своє здоров’я. І тут варто згадати про відпочинок, без якого неможлива і нормальна робота. Важливо розуміти, що відпочинок — це не нагорода за роботу, відпочинок — це частина роботи з підтримки здоров’я.

Нас всіх з дитинства вчили, що любити треба щось або когось, а ось любов до себе — це навіть якось і непристойно, щось на зразок егоїзму. Так виховувалася велика частина населення нашої країни. Що дає людині любов до себе? Відповідь на це питання можна починати шукати в Біблії: люби ближнього свого як самого себе. Тобто сама Свята Книга нам каже, що любити себе — це обов’язок кожної людини. Адже людина, яка любить і приймає себе, зможе любити і приймати інших.

Природа людини

Природа людини така, що вона не може повноцінно жити без любові і самоповаги. Ми звикаємо до життєвих незгод, неприємностей, але відсутність любові нічим не можна компенсувати. У 80% випадків стреси викликані саме відсутністю любові.

Багатьом дітям батьки вселяють, що вони недостойні, бо в них погані оцінки, тому що в інших дітей все виходить з першого разу. Цікаво, що батьки при цьому розуміють, що це не так, але кажуть, щоб дитина ще більше старався. В результаті з дитини виростає дорослий з цілим букетом комплексів, а найголовнішим страхом в його житті буде страх невдачі. Така людина приречена на нескінченні стреси, депресії, невдоволення собою і своїм життям.

Якщо ви відчуваєте, що ваше здоров’я вже не те, що ви часто хворієте, погано себе почуваєте, просто задайте собі питання, чи любите ви себе. Головне — чесно відповісти на нього. Почніть доглядати за собою, дайте своєму тілу необхідний відпочинок, турботу, здорову їжу, оптимальні фізичні навантаження, а також розваги та нормальні умови життя. Дозвольте собі це, якщо хочете мати міцне здоров’я ще довгі роки. А головне — введіть такий спосіб життя в звичку, особливо якщо у вас є діти. Адже молодше покоління йде по стопах своїх батьків, і якщо ви бажаєте щастя і здоров’я своїм дітям, показуйте їм приклад цього.

Любляча себе людина знаходить і час, і сили для турботи про своє тіло і свою душу.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.