® Центрмед
Центр сімейної медицини

(03849) 3-10-98, 3-99-69. Драгоманова, 14а. Кам’янець-Подільський контакти


В нас найсучасніше обладнання
Проводимо навчання з гірудотерапії

 

Гінекологія та акушерство

Доброго дня! У мене на 6-му тиждні вагітності, після тижня невеликої кровотечі, стався самовільний викидень. На УЗД сказали, що матка чиста і не потрібне вишкрібання. Лікар дозволив вагітніти через місяць, а на УЗД казали мін. через 3 міс. Я б хотіла поздавати всі можливі аналізи, щоб таке не повторилося при наступній вагітності, і по можливості визначити причину викидня (лікар пояснив, що це природній відбір і не пробував зберігати вагітність, бо термін менше 8 тижднів). Мені 24 роки, це була перша і дуже бажана вагітність. Скажіть, які аналізи потрібно здати крім ТОРЧ. Ще у мене група крові 2-,а у чоловіка 3+. Чи потрібно колоти імуноглобулін антирезусний? Чи потрібно пити йодомарин при плануванні вагітності? Зараз приймаю фолієву кислоту і вітамін Е. Наперед дуже вдячна за відповідь! (Світлана)
— Доброго дня, Світлана. Заочна консультація неповноцінна та не точна. Є запитання по попередній вагітності (чи проводилось УЗД і реєструвалось серцебиття плоду), обов'язково необхідна консультація генетика (пройти медико-генетичне консультування бажано всім парам, що планують мати дитину. А перш за все воно необхідне, якщо: вік жінки більше 35 років, жінкам, які вже мали викидні на ранніх термінах вагітності, чи в родині були випадки народження дітей з вадами розвитку, родина мешкає в екологічно забрудненому районі або має контакт з хімічно- чи радіаційно-небезпечними речовинами, тощо) та каріотипування. Каріотипування%u2014основний метод діагностики хромосомних порушень, при якому досліджуються як аутосоми, так і статеві хромосоми. Для аналізу використовується кров з вени, потім проводиться складна мікроскопія клітин, виділення з них ядерного матеріалу та дослідження хромосом. Необхідно провести бакзасів виділень з піхви та цервікального каналу (це дозволяє провести кількісний аналіз патогенної флори , а також виявити її чутливість до антибіотиків); методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) проводяться аналізи на такі статеві інфекції: хламідії, мікоплазма, уреоплазма, трихомонади, герпес; аналіз крові на наявність антитіл до хламідій, ЦМВ, ВПГ та ін.. дає можливість виявити приховані форми захворювань та тривалість інфекційного процесу. На 2-3 день менструального циклу визначають рівень гормонів, а саме: ФСГ (фолікулостимулюючий гормон, фолітропін) ЛГ (лютинізуючий гормон, лютропін) Т3 (трийодтиронін) Т4 (тироксин) ТТГ (тіреотропний гормон) АМГ (антимюлеровий гормон) Прл (пролактин) П (прогестерон) Е2 (естрадіол) К (кортизол) Т (тестостерон) При виявленні відхилень від нормальних показників жінці може бути призначена терапія для корекції гормонального фону. Вітаміни приймайте й надалі, імуноглобулін приймати нераціонально (ви не маєте підтвердження, що ваша перша ненароджена дитина була саме резус-позитивна). Необхідно провести спермограму на камері Маклера (часто завмерші вагітності- це наслідок патології сперматозоїдів). Одним словом, вам необхідна індивідуальна консультація гінеколога- репродуктолога. Зверніться в любий найближчий центр, де наявний такий спеціаліст, чи в наш центр на консультацію.

Обговорення:

 
СвітланаСвітлана16 грудня в 13:52
Дякую за відповідь. Дата початку останньої менструації 30 вересня(5 днів).МЦ - 27днів.На перший день затримки (27 жовтня) зробила тест, показало 2 лінії, але тестова слабша.16 листопада пішли слабкі бежеві виділення.Звернулася до гінекогога.Оглядав на кріслі і сказав, що матка дуже мала, що він не впевнений, що це вагітність, або термін дуже малий.Зробила перед ним ще раз тест,знову показало 2 лінії, але друга світліша.17 листопада була на УЗД.Виявили плідне яйце в правому куті діаметром 5мм.Через 10 дн. сказали прийти на контрольне, бо не було серцебиття і не впевнені чи вагітність жива, або термін не буде збігатися.Призначили постільний режим і все.22.11(якраз, коли б мала бути друга менстр.) ввечері почалися більші кровянисті виділення і вийшло щось таке, як кусок плівки.Була впевнена, що це кінець.Зранку пішла на УЗД (23.11), то показало високо прикріплене плідне яйце, діаметром 7мм, але серцебиття не було.Ще знизу матки було щось таке темне.На УЗД сказали, що це або згурсток, або друге плідне яйце.(В нас в родині є двійнята.)Призначили контрольне УЗД через 2 тиждні. Це була середа, а вже в п"ятницю 25.11. ввечері мене заболів живіт, десь так 20хв. і коли стала, то вийшло, щось таке як "кусочок печінки", потім щось овальне в мішечку фіолетового кольору розміром з пів вказівного пальця.В неділю(27.11) знову вийшов невеликий згурсток крові з тоненькою плівкою.Після цього виділення зменшилися.30.11.виділень зовсім не було - пішла на огляд до лікаря, то сказав, що матка маленька і що там вже нічого нема.На УЗД це підтвердилося.Ось така моя історія.(Вибачте за деталі.)Я б хотіла дізнатися, чи можливо так, щоб в середу на УЗД сказали, що плід. яйце високо прикріплене і нема загрози, а в п"ятницю, усе вийшло? Це некомпетентність узіста чи така природа?Що це за плівочка виходила?
Відповісти
Вадим Миколайович БогуцькийВадим Миколайович БогуцькийСвітлана16 грудня в 22:02
Доброго дня, Світлана. Ще раз повторюю, що заочна консультація неповноцінна та не точна. Наприклад, з даних вашого УЗД випливає, що ви взагалі не були вагітні. Тому що при затримці 6-10 днів-це 3 тижні вагітності (до 7-го листопада у вашому випадку) плідне яйце досягає розмірів 7-12 мм (в середньому 9-10мм), а 17-го листопада вам пишуть 5 мм, а повинно вже бути 17-18 мм з візуалізацією жовточного мішочка, а 23-го листопада вже повинно було видно на УЗД ембріон, а у вас ніякої динаміки навіть у плідного яйця не має. Тому, згідно даних вашого УЗД, стверджувати, що у вас була вагітність некоректно (розміри плідного яйця не відповідали затримці, не було приросту розмірів за час між двома УЗД, і, головне не було ніяких змін всередині плідного яйця). Це можна було би підтвердити гістологічним дослідженням матеріалу ("кусочок печінки", щось овальне в мішечку фіолетового кольору розміром з пів вказівного пальця).
Що це було: порушення циклу, дрібний залозистий поліп, анембріонія, чи ще щось-неможливо достовірно стверджувати.
Достовірно лише одне-ембріона не було взагалі, а на дані тесту на вагітність доказова медицина не спирається. Висновок: пройдіть медико-генетичне консультування; каріотипування; проведіть бакзасів виділень; проведіть спермограму на камері Маклера та зверніться на консультацію до найближчого гінеколога-репродуктолога.
Відповісти
СвітланаСвітланаВадим Миколайович Богуцький20 грудня в 11:16
МЦ у мене завжди регулярний, ніколи не було затримок.А тут аж 3 тиждні.При УЗД встановили, що це маткова вагітність.Динаміка була, оскільки на першому УЗД розмір був 5 мм., а на другому, через тиждень, 7мм.Невідповідність розмірів мені пояснили може бути через те, що могла завагітніти перед М.Овуляція в мене була на 16 ДЦ (робила тести на овуляцію).А тести на вагітність я робила 5 раз з різних фірм.
15 грудня здала аналізи в "Сінево" на ТОРЧ і-ї IgG, вже отримала результати: токсоплазмоз-260 (позитивний,коли більше 30), ЦМГ - 5 (позитивний, коли більше 0,9), Герпес 1/2 -16,1(позитивний, коли 1,1), Хламідії - 0,23(негативний до 0,9).На краснуху я не здавала, бо точно знаю, що перехворіла в 10 класі. Дуже великі показники на токсоплазмоз мене лякають.Вдома у нас уже багато років живе кішка, яку я дуже люблю.Знаю, що у мене 2 рази на рік висипає на губах герпес, при температурі.2 тиждні перед здачею ан. у мене появився, але я його пролікувала герпевіром.Дуже прошу вас прояснити трішки ситуацію з результатами.Дякую!
Відповісти
Вадим МиколайовичВадим МиколайовичСвітлана21 грудня в 01:42
Доброго дня, Світлана. Дані, які я привів по УЗД не твердження якогось професора, а дані доказової медицини (не підлягають сумніву, позаяк це плід десятирічних спостережень по всьому світі в найкращих клініках). Отож, наголошую, термін життя яйцеклітини 24-48 годин (як виняток до 5-6 діб), відповідно ви не могли завагітніти пізніше 15-17 (як виняток 20-го жовтня, згідно даних з вашого листа про овуляцію на 16-тий день циклу), відповідно на УЗД 17-го листопада має бути мінімум 4-ри чи 4,5 тижні вагітності (по УЗД критеріям вже в 3 тижні вагітності плідне яйце досягає розмірів 7-12 мм (в середньому 9-10мм), а 17-го листопада вам пишуть 5 мм, а повинно бути не менше 15-18 мм, а в 4,5 тижні - з візуалізацією жовточного мішочка). Опис вашого УЗД відповідає 2-3 тижням вагітності (якщо проводилось вагінальне УЗД), що не відповідає вашій овуляції ( повинно бути від 17-го жовтня до 17-го листопада -4-ри, 4,5 тижнів. Різниця в 2мм (23.11. 7мм, а раніше 5мм) не витримує ніякої критики, позаяк за тиждень в таких термінах плідне яйце збільшується дуже різко: 3 тижні-8-12 мм, в 4 тижні 14-18 мм, 5 тижнів- 20-22-28 мм, не дивлячись ні на які загрози). Окрім того, в репродуктології зовсім не звертають увагу на результати тестів, позаяк вони позитивні і при гормональних порушеннях також. Достовірне підтвердження вагітності - лише візуалізація ембріону на УЗД. Тому у вас не має ніяких доказів про вашу вагітність. Що це могло бути: порушення циклу, дрібний залозистий поліп, який симулює на УЗД плідне яйце, чи анембріонія чи ще щось - неможливо достовірно стверджувати.
Ця тривала дискусія - результат заочного спілкування, при особистій консультації всі запитання знімаються відразу.

Щодо обстежень: IgG- свідчить про наявність в організмі імунітету до інфекцій, відповідно, те, що у вас кішка (це ж чудово!) багато років гарантує, що ви вже давно перехворіли на токсоплазмоз, який ніяк у вас і не проявлявся, і тепер у вас стійкий пожиттєвий імунітет до токсоплазм. Для зняття страху можете перевірити IG M до токсоплазм (він у вас, як і в нормі, буде негативним).

Герпес та цитомегаловірус є причиною відхилень при вагітності ( це споріднені віруси, тож логічно, що у вас IgG до обох позитивні, зважаючи на те, що 2 рази на рік висипає на губах герпес). Герпес та цитомегаловірус ніколи з організма не щезають, тому ви не можете їх позбутись ні герпевіром, ні чимось іншим, а лише можете перевести в неактивний стан за допомогою лікування. Вам необхідно перевірити IG M до обох вірусів, пройти курс противірусного лікування чи хоча б отримати IG протигерпетичний (купується в аптеці мінімум 7 ін'єкцій) з повторною здачею аналізів ( відповідно вам необхідна консультація інфекціоніста).
Відповісти
Аноним16 травня в 13:12
Доброго дня! На 7 тижні вагітності у мене стався самовільний викидень. Все почалось з темних виділень, а пізніше пішли місячні, на УЗД сказали, що чистка не потрібна. Після цього ось уже рік не получається завагітніти знову, здали з чоловіком всі потрібні аналізи — все в нормі. Зараз приймаю вітаміни і з 16-25 день МЦ ставлю лютеїну (вагінальні табл), але сьогодні знову почались місячні((( В мене вже опустились руки, скажіть , будь-ласка, яка вірогідність завагітніти знову? І в чому причина? Наперед дякую. Наталя
Відповісти

Особливий прийом:
19 вересня — через 19 днів
професор, академік української академії наук, президент української асоціації репродуктивної медицини, доктор медичних наук
20 вересня — через 20 днів
головний онколог, мамолог, дитячий онкохірург Хмельницької області